Skupinska mobilnost in sledenje na delovnem mestu Piaseczno (Poljska) 

Od 2. do 7. oktobra 2022 je potekala izmenjava Erasmus+ na Poljskem. V okviru mobilnosti je obiskalo kraj Piaseczno v predmestju glavnega mesta Varšave osem učenk 9. razreda ter pet spremljevalcev. Šola, ki smo jo obiskali, se imenuje Prywatna Szkola Podstawowa nr 72. Gre za privatno šolo, ki jo obiskujejo učenci od 6. do 19. leta, kar pomeni, da imajo na šoli tudi srednješolski program. Učenke so bile nameščene pri družinah, kar je za njih pomenilo, da so se ves čas pogovarjale v angleščini, kar je dodana vrednost takšnih izmenjav. Dekleta so se med seboj že poznala, saj so bile učenke gostiteljice na obisku pri nas spomladi prejšnje šolsko leto in takrat so jih gostile naše učenke. V Varšavo smo potovali v nedeljo, vrnili pa smo se soboto, tako da smo z gostitelji preživeli pet celih dni. Projekt, ki ga izvajamo skupaj s šolo iz Piacezna, se imenuje Jaz in ti za zeleno Evropo. Tako so bile aktivnosti, ki so jih pripravili Poljaki, v glavnem posvečene ekologiji. V ponedeljek so nam pripravili svečan in prijazen sprejem, na katerem so predstavili šolo, utrinke raznih aktivnosti našega projekta (tudi njihov obisk Slovenije). Zapeli so poljsko in slovensko himno, del programa pa je bil posvečen vrednotam Evropske unije, s poudarkom na ohranjanju okolja. Na prvi dan obiska smo si ogledali še šolo. Presenečeni smo bili nad majhno prodajalno, kjer si učenci lahko kupijo tudi sladke prigrizke in pijače, učenci imajo šolski radio, kjer lahko vrtijo glasbo, po hodnikih so povsod omarice, učilnice so različnih velikosti. Izvedeli smo, da imajo učenci na voljo razne izbirne predmete, kjer so skupine včasih zelo majhne, zato so različnih velikosti tudi prostori. V ponedeljek smo imeli še delavnico o ekologiji s predstavnico Evropske skupnosti, popoldan pa druženje in sprehod po gozdu Chakowski.

Torek smo preživeli na ekološki kmetiji, ki je od Varšave oddaljena dobro uro in pol vožnje. Na kmetiji nas je pričakal lastnik, ki nam je najprej predstavil svoj način kmetovanja. Učenke so pomagale pri nabiranju pridelka, spoznale so različne poljščine, si ogledale pridelavo medu, nabirale jajca v kokošnjaku in se igrala z živalmi. Iz zelenjave, ki jo pridela na svoji kmetiji, je lastnik pripravil vegetarijansko kosilo ter spekel sladico.

Sreda je bila namenjena delavnicam v šoli. Učitelji smo opazovali pouk pri različnih učiteljih. Najbolj všeč nam je bil pouk zgodovine po metodi CLIL, kar pomeni, da je učitelj predaval zgodovino v angleščini. Prisotni smo bili še pri uri angleščine in pri uri nemščine, kjer smo z učenci sodelovali v intervjujih. Učenke so imele v tem času različne delavnice in sicer delavnico izdelave modela celice, delavnico recikliranja, v kateri so izdelovale torbo iz odpadnega tekstila, učile so se evropsko himno, imele pa so tudi delavnico debate, kjer so morale zagovarjati stališča, vezana na ekologijo.

V četrtek smo obiskali Varšavo ter si ogledali nekaj znamenitosti. Najprej smo obiskali palačo poljskega kralja Jana III. Sobieskega, kjer smo najprej doživeli presenečenje, saj smo imeli voden ogled s strani mlade gospodične, ki je v Sloveniji študirala in nas je tako pozdravila v slovenščini. Sledil je odličen voden ogled gradu. Kasneje smo se povzpeli na Center znanosti ter uživali v razgledu na mesto Varšava. Po kosilu smo si ogledali stari del mesta in nakupili spominke. Po sprehodu po mestu smo se odpeljali v Folklorni center, kjer smo ponovno naleteli na bivšega študenta slovenščine. V Folklornem centru smo imeli delavnico narodnih plesov, kasneje pa še voden ogled, na katerem so nam predstavili najpomembnejše poljske ljudske plese, glasbila in kostume.

V petek smo obiskali Mestno hišo Piaseczna. Tam nas je sprejel podžupan in nam predstavil načrte za ekološko prenovo kraja. Sledila je vrnitev v šolo in delavnica, v kateri so učenke razmišljale, kako zgraditi čim bolj ekološko hišo. Popoldan  smo se ponovno vsi skupaj srečali z ravnateljem šole. Učenke so predstavile svoje eko – junake in posnetke o recikliranju, ki smo ji pripravili doma, skupaj smo zapeli evropsko himno. Sledilo je slovo. Učenke so zadnji popoldan preživele z družinami, spremljevalci pa smo se na skupni večerji poslovili od ekipe učiteljev, ki so bili zadolženi za izpeljavo mobilnosti.

In kaj smo od mobilnosti na Poljsko odnesli? Zagotovo veliko novih izkušenj. Urili smo angleščino, nekateri so prvič poleteli z letalom. Spoznali smo, kako deluje šolstvo na Poljskem in dobili nekaj svežih idej za svoje poučevanje. Kar pa je najbolj pomembno, spoznali smo nove prijatelje in okrepili stike, ki so se stkali pri nas v Sloveniji. Fotografije si lahko ogledate v galeriji.

Usposabljanje v ZWICKAU in DRESDNU – Restoring a lunar landscape

Med 27. 7. 2022 in 1. 8. 2022 sta se ravnatelj Matej Kraner in učitelj 5. razreda Aleš Škrobar udeležila strokovnega izobraževanja v okviru projekta Erasmus+ v kraju Zwickau na vzhodu Nemčije.
Izobraževanje se je pričelo na prav posebnem mestu, v majhni cerkvici na obrobju mesta, ki je zelo povezana z lokalno zgodovino rudarjenja. Tudi ta cerkev se je skozi leta namreč posedla za skoraj 10m, vendar še vedno ohranja svojo funkcijo. V tej cerkvi je potekal teoretični uvod v izobraževanje. Pregledali smo časovnico in potek izobraževanja. Pridobili smo veliko informacij o samem območju in o zgodovini rudarjenja ter industrije na tem področju.
Popoldan smo namenili ogledu srednjeveškega centra mesta Zwickau. Ogledali smo si osrednje cerkve ter zgradbe, dlje časa pa smo se ustavili v muzeju v starem župnišču. Tukaj so bili razstavljeni različni pripomočki, ki so jih ljudje nekoč uporabljali pri delu v vsakodnevnem življenju ter posebni predmeti vezani na industrijsko ter rudarsko zgodovino kraja. Vse skupaj je vsebinsko lepo povezala sama stavba v kateri se ta razstava nahaja. Popoldan smo čas izkoristili za ogled znamenitosti mesta.
Drugi dan izobraževanja smo preživeli na terenu. Ogledali smo si območje nekdanjega izkopavanja v kraju Bad Schlema. Intenzivno izkopavanje je pustilo velike posledice na okolju, poseljenosti in zdravju ljudi. Večji del starega mesta so namreč porušili saj so pod njim odkrili velike zaloge radioaktivnega materiala. V okviru nekdanjega podjetja za izkope pa zdaj obratuje muzej namenjen rudarjenju na tem območju. V nadaljevanju dneva smo obiskali še podjetje Wismut, ki skrbi za revitalizacijo samega področja, ustanovljeno pa je bilo na ostankih podjetja, ki je v preteklosti izkopavalo radioaktivni material na tem območju. Ogledali smo si kako izgleda sanacija tega območja v praksi, peš smo se sprehodili po poteh, kjer so nekoč stali ogromni kupi jalovine. Krožno pot dolgo skoraj 10km smo zaključili pri muzeju, kjer smo tudi začeli.
Tretji dan smo ponovno pričeli v stari cerkvi, kjer smo poglobili svoje teoretično znanje, preostanek deževnega dneva pa smo izkoristili za obisk Horchovega muzeja avtomobilov. Tudi avtomobilska industirja je bila nekoč temelj tega mesta, saj od tukaj izhajajo velika avtomobilska podjetja kot so AUDI, Horch in DKW. V drugem delu dneva pa smo si ogledali nekdanji odprti kop, ki so ga zasipali z jalovino iz bližine mest. Na tem področju je sedaj rekreacijski prostor ter muzej namenjen zgodovini podjetja Wismut.
V nedeljo, četrti dan izobraževanja, smo se odpravili v mesto JohanngeorgenStadt, ki leži na meji s Češko. Tam smo si ogledali rove in razstavo, ki je urejena na mestu nekdanjega rudnika srebra in kasneje urana. Predstavitev je bila zelo zanimiva, vključno s prikazom starega orodja, ki še obratuje, ter vožnjo z vlakom po zapuščenih rovih. Dan smo nadaljevali preko meje  v kraju Dolni Žd`ar. Tam smo si ogledali nekdanje delovno taborišče za politične ujetnike, kjer so predelovali visokoradiokativni material in ga od tam izvažali v Sovjetsko zvezo. Popoldan smo preživeli v kraju Karlovy Vary na ogledu znamenitosti tega češkega mesta.
Zadnji dan izobraževanja smo preživeli na kraju, kjer smo vse skupaj začeli, torej v cerkvi sv. Mateja – Matthauskirche. Naredili smo refleksijo celotnega izobraževanja ter podali povratne informacije na sam potek izobraževanja. Vse skupaj pa smo zaključili v mestu Dresden, kjer smo si ogledali z zgodovino bogate zgradbe. Nekaj fotografij si lahko ogledate v galeriji.

Erasmus+ teden na naši šoli

Med 4. 4. 2022 in 8. 4. 2022 smo na OŠ dr. Antona Trstenjaka gostili učence in učitelje iz Poljske in Francije. Iz Francije so nas obiskali 3 učitelji iz šole College de Berce. S Poljske so nas obiskale tri učiteljice in 8 učenk. Gostje iz šole so prišli Iz kraja Piaseczno iz bližine Varšave. Gostom, našim učencem in učiteljem smo pripravili vsebinsko bogat program, ki je v popolnosti sledil našim ciljem Erasmsu+ projekta, »Jaz in ti za zeleno Evropo«. V ponedeljek smo gostom predstavili šolo, skupaj smo posadili drevo miru. V nadaljevanju so učenci in učitelji prisostvovali pouku, spoznali so slovenski šolski sistem s poudarkom na delu z učenci s posebnimi potrebami. Kolegica je izvedla pouk s pomočjo terapevtskega psa. Popoldan smo obiskali Gornjo Radgono, kjer nas je sprejel predstavnik občine. Popoldan smo preživeli na negovskem gradu, kjer smo se seznanili na naravno in kulturno dediščino kraja.
V torek smo obiskali Osnovno šolo IV Murska Sobota, gre za osnovno šolo s prilagojenim programom. Učenci in učitelji so se nam predstavili s kratkim programom in delavnicami. V nadaljevanju smo obiskali Expano v Murski Soboti ter eko-socialno kmetijo Korenika.
V sredo smo dan preživeli na šoli. Gostje so sodelovali pri pripravi namazov iz zelenjave in zelišč. Učenci so izvedli debato na temo varovanja okolja ter izdelali namizno igro. V nadaljevanju smo se peš odpravili skozi našo čudovito okolico do Pachamama centra. Tam nas je gospa Luz Roschmann Soto popeljala po svojem centru, ki ga je zgradila z možem.
V četrtek smo obiskali Ljubljano, kjer so nam v Hiši EU pripravili predavanje in kviz o Evropski uniji. Sledil je voden ogled Ljubljane, s poudarkom na Ljubljani, kot zeleni prestolnici Evrope. Po tradicionalnem slovenskem kosilu smo se odpravili na Bled, kjer smo si ogledali grad in se sprehodili okoli jezera.
Tudi v petek nismo počivali. Zjutraj so se gostujoči učenci in njihovi gostitelji udeležili delavnice sproščanja. V nadaljevanju so učenci pripravili kviz Kahoot o Poljski in Sloveniji, kjer smo preverili, kako dobro učenci poznajo partnersko državo. Predstavnica UNESCO mladinske platforme Slovenije, ki je tudi naša sodelavka, ja za učence iz Poljske in naše učence pripravila delavnico na temo ekologije. Ob koncu dneva smo slovesno podelili potrdila o udeležbi na izmenjavi in se pristno in srčno poslovili od poljskih učenk.
Za gostujoče učitelje smo pripravili vodenje po mestu Maribor, kjer smo naše plodovito druženje zaključili z večerjo.
Fotografije so na ogled v galeriji.

Učni obisk – Job shadowing v Franciji.

Med 28. 2. in 4. 4. 2022 je pet učiteljev iz naše šole obiskalo šolo College de Berce v kraju Motval sur Loire. Šola se nahaja med večjima mestoma Le Mans in Tours. Je šola s 600 učenci, ki so nastanjeni v dveh objektih. Učitelji so nam na šoli prikazali njihov način dela z učenci s posebni potrebami, sodelovali smo pri pouku in pri različnih delavnicah. Zelo nas je presenetila urejenost šole, v okviru katere imajo tudi rastlinjak, vrt, sadovnjak in delavnico za lesarske in gradbene dejavnosti.
Ogledali smo si muzej gozda v kraju Jupilles. Na tem območju že od 16. stoletja načrtno upravljajo z gozdovi in imajo obsežne nasade hrastovih gozdov.
Obiskali smo tudi srednjo šolo v Le Mansu, kjer izvajajo več programov s področja kmetijstva in varovanja okolja. Učitelji in dijaki so nas popeljali skozi šolske delavnice in hleve govedi ter perutnine. Pokazali so nam tudi obsežna polja in sadovnjake. Za vse živali in površine skrbijo dijaki skupaj z mentorji.
Seznanili smo se tudi s kulturno dediščino regije, saj smo si ogledali nekaj gradov ob reki Loari ter starodavne gotske katedrale v Toursu in Le Mansu.
V kraju Ponce sur Loire smo obiskali ekološko vinogradništvo in steklarsko delavnico.

Učni obisk je bil za vse prisotne zelo poučen in navdihujoč.

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost