Že kar nekaj let naša šola sodeluje z Amnesty International pri maratonu pisanja apelov za pravice. Učenci so podrobnejša navodila in povabilo k sodelovanju dobili pri svojih učiteljih.

Učenje človekovih pravic pomeni izobraziti ljudi o pravnih virih in načelih človekovih pravic, o vrednotah, na katerih temeljijo, in kako se jih lahko uresniči in zaščiti v vsakodnevnem življenju. Učenje človekovih pravic poteka tudi skozi spoštovanje človekovih pravic; med izobraževanjem in usposabljanjem se mora spoštovati tako pravice izvajalcev aktivnosti kot učencev.

Učenje človekovih pravic poudarja tudi učenje za človekove pravice, kar pomeni, da udeleženci pridobijo znanje, da uživajo in udejanjajo svoje pravice in spoštujejo ter zagotavljajo pravice drugih.
Povzeto po Deklaraciji ZN o izobraževanju in usposabljanju za človekove pravice, 2.2 člen

Učenje o človekovih pravicah je proces, ki se ga lahko loti kdorkoli, kjerkoli. Ne glede na starost se posameznik izobražuje o svojih pravicah, pravicah drugih in o procesu njihovega prisvajanja. Ljudem omogoča ozaveščanje in promocijo enakopravnosti, ponosa in spoštovanja v svojem okolju, družbi in po vsem svetu.

Cilj Šole človekovih pravic je ustvarjanje kulture, kjer bodo človekove pravice razumljene, branjene in spoštovane.

Vaše besede imajo moč. Uporabite jo!

Na Pišem za pravice 2020 (https://sola.amnesty.si/pisem-za-pravice-2020) vabimo k pisanju za:

Gustava Gatico, ki je v Čilu zaradi policijskega nasilja med protesti izgubil vid na obeh očesih;
Jani Silva iz Kolumbije, ki ji grozijo, ker se bori za zaščito Amazonije;
Nassimo Al-Sada iz Savdske Arabije, ki je zaprta, ker se bori za pravice žensk;
Khaleda Drarenija, novinarja iz Alžirije, ki je zaradi poročanja s protestov za družbene spremembe dobil dve leti zapora;
* Germaina Rukukija, zagovornika človekovih pravic iz Burundija, ki je bil zaradi svojega dela obsojen na 32 let zapora.

Napišite pismo oz. apel oblastem, podpišite peticijo, ustvarite solidarnostna sporočila.

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost