16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO, tako da letos obeležujemo že 75. obletnico delovanja te organizacije in zato vsako leto na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE.

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva hrane. Letošnja tema svetovnega dneva hrane je »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.«

Globalna zdravstvena kriza COVID-19 je bila čas za razmislek o stvareh, ki jih resnično cenimo, in o naših najbolj osnovnih potrebah. Zaradi teh negotovih časov smo mnogi znova cenili nekaj, kar nekateri jemljemo kot nekaj samoumevnega, mnogi pa brez njega: hrano.

Hrana je bistvo življenja in temelj naših kultur in skupnosti. Ohranjanje dostopa do varne in hranljive hrane je in bo še naprej bistveni del odziva na pandemijo COVID-19, zlasti za revne in ranljive skupnosti, ki jih pandemija in posledični gospodarski pretresi najbolj prizadenejo.

 

V takem trenutku je pomembneje kot kdaj koli prej prepoznati potrebo po podpori našim živilskim junakom-kmetom in delavcem v celotnem živilskem sistemu-, ki skrbijo, da se hrana prebije od kmetije do razcepa, tudi med motnjami, kakršne še ni bilo trenutna kriza COVID-19.

Vsi v našem živilskem sektorju igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju hranljive hrane-vendar lahko tudi vi kaj spremenite! Potrošniki so več kot le jedci; imate tudi moč vplivati na to, kaj pridelujete z zdravo izbiro hrane, kar pa prispeva k bolj trajnostnim živilskim sistemom. Lahko postanete heroji hrane in zdravo hrano vključite v svoj življenjski slog.

Kaj lahko storimo sami?

  • uživajmo zdravo, različno, lokalno ter sezonsko hrano,
  • hrano gojimo doma,
  • pridružimo se pobudam,
  • spoštujmo hrano in prehranske junake

Zato vas spodbujamo k poglobljenemu razmišljanju in ogledu promocijskega videa.

(Skupno 283 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost