“PO JUTRU SE DAN POZNA”
Na mizi je mleko, med, maslo, kruh in jabolko.

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane in ga vsako leto obeležujemo tretji petek v novembru. Tudi tokrat smo posebej poudarili pomen zdravega prehranjevanja in zagotavljanja hrane iz Slovenije.

Otroci vrtca, učenci šole in strokovni delavci vrtca in šole smo tudi v tem šolskem letu 2019/2020 sodelovali v vseslovenskem projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ki smo izvajali z namenom, da bi pri otrocih in učencih izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru Sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane pridelane v lokalnem okolju. Zato so bila vsa živila v našem zajtrku pridelana oziroma predelana v Sloveniji.

Mleko, kruh in jabolka so nam pripeljali s kmetije, med so pridelale čebele naših okoliških čebelarjev, maslo so v mlekarni izdelali iz slovenskega mleka. Zavedamo se, da z uživanjem lokalno pridelane hrane izboljšujemo svoje zdravje, saj ima hrana iz lokalnega okolja več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost, pa tudi okusnejša je.

Ob različnih dejavnostih smo posebno pozornost namenili pomenu zdravega zajtrka in rednega zajtrkovanja, zdravi prehrani ter telesni dejavnosti za zdravje. V telovadnici naše šole so predstavitveno dejavnost izvedle delavke Centra za krepitev zdravja ZD Gornja Radgona. Učenci so v avli šole spoznavali sveža zelišča z grajskega zeliščnega vrta in uspešno odgovarjali na Apolonijina nagradna vprašanja. Na stojnici pa se nam je predstavil tudi mladi inovativni kmet leta 2019, gospod Igor Paldauf s kmetije Paldauf iz Vučje vasi, s svojimi pridelki in izdelki iz ekološkega načina predelave in pridelave. Svojo predstavitev pa so popestrili tudi naši čebelarji s pokušino različnih vrst medu.

Z zajtrkom in hrano nasploh sta povezana tudi bonton in pravilno oz. lepo obnašanje pri mizi ter navajanje učencev na kulturo uživanja zdrave hrane. Ob tem so učenci 9. razreda pripravili pogrinjke v jedilnici šole in mlajši učenci v svojih razredih, ter obnovili znanje vedenja, ki sodi za mizo in pravilne uporabe jedilnega pribora. S tem smo naredili  zajtrk še bolj privlačen. Naš zajtrk smo popestrili s pesmimi otroškega pevskega zbora in recitacijami otrok vrtca, ter učencev 1. in 2. razreda.

Zavedamo se, da je naše zdravje na daljši rok možno ohraniti le s pravilno prehrano in primerno telesno aktivnostjo. Pomembno je, da s tem osveščamo že naše najmlajše otroke, ki nato svoje navade ohranjajo tudi v kasnejših letih. Z zajtrkom že zjutraj zagotovimo telesu dovolj energije za dobro delo in igro ter učinkovito razmišljanje, sočasno pa zagotavljamo dovolj gradbenih snovi, pomembnih za zdravo rast in razvoj. Za uspešno delo v vrtcu in v šoli je pomembno, da je zajtrk otrokov začetek dneva. Zajtrk predstavlja energijo tako za telesno kot miselno dejavnost. Dnevno bi moral vsak otrok zaužiti tri glavne obroke in vsaj eno ali dve malici. Obroki pa morajo biti čim bolj kakovostni z dovolj zelenjave in sadja, čim manj sladkorja in zdravju škodljivih maščob.

Za letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk so živila prispevali (darovali):

  • ČRNI KRUH (Mlinopek d.d., M. Sobota in M.M. Kaučič d.o.o., Sp. Ivanjci)
  • MLEKO (Kmetija Roškar, Kokolajnščak)
  • JABOLKA (Sveže pomurske vrtnine, M. Sobota)
  • MASLO (Ljubljanske Mlekarne)
  • MED (pridelan pri čebelarju Pepeku Krambergerju in pri okoliških čebelarjih)

Fotografije najdete v galeriji.

Mateja Vodenik Pangeršič, vodja projekta TSZ 2019

 

(Skupno 227 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost