V četrtek, 6. 6. 2019, smo se učenci 2. triletja z razredničarkami odpravili na zaključno ekskurzijo po Savinjski dolini.

Pri urah ODS smo se seznanili z osnovnimi pravili vožnje z javnim prevoznim sredstvom, s pomočjo knjižničarke in KIZ-a smo se poglobili v zanimivosti pokrajine, mest in načrtovanih ogledov. Učenci posameznih razredov smo se zadolžili, da na sami ekskurziji dodatno osvetlimo posamezne zanimivosti.

Ob strokovnem vodenju smo si razširili vedenje o mestu Celje. Celje leži v odprti dolini ob spodnjem toku reke Savinje. Ima zelo bogato preteklost; od Keltov, preko Rimljanov do znamenitih celjskih grofov, ki so si postavili grad na hribu nad mestom, ki je bil že napol porušen, sedaj pa je spet obnovljen. Pot nas je vodila po nekoč za Celje pomembnih ulicah, trgih, ob srednjeveškem obzidju. V gradu nad mestom smo si ogledali prostore, kjer imajo dve razstavi: v Friderikovem stolpu je razstava o srednjeveških mučilnih in sramotilnih napravah, v Pelikanovem stolpu pa bivalni prostor plemiča …

V nadaljevanju smo se sprehodili na okrog 7 ha velikem prostoru, kjer smo začutili lepote in možnosti preoblikovanja, sicer oskrunjenega dela narave, v domiselno urejen cvetlični gaj, si ogledali narodopisne zgradbe, avtohtone drevesne vrste in se seznanili z avtohtonimi živalmi v Savinji, in sicer smo jih najprej nalovili, nato pa s pomočjo določevalnega ključa tudi poimenovali.

Ob strokovnem vodenju smo obogatili in spoznavali rimsko zgodovino in se seznanili z arheološkimi najdbami. V središču Šempetra leži arheološki park, v katerem se bohotijo najlepše rimske grobnice v Sloveniji. Grobišče je bilo po naključju odkrito leta 1952. Rekonstruirane grobnice predstavljajo ostanke prestižnih nagrobnih spomenikov celjske mestne elite, ki je živela v okolici Šempetra. Bogate marmorne grobnice, ostanki rimske ceste in manjših spomenikov so v bogati parkovni ureditvi na ogled javnosti.

Čisto na koncu smo se sprehodili po podzemlju jame Pekel in reke Peklenščice in odkrivali delček slovenskega mozaika naravnih lepot.

Pri urah ODS bo sledila natančna analiza naravoslovnega dne. Skratka, dan je bil pester, zanimiv, poučen…

Fotografije najdete v galeriji.

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost