Z začetkom pouka so otroci na poti v šolo in domov dnevno izpostavljeni številnim nevarnostim, ki prežijo nanje v prometu.

Kaj lahko starši naredite za večjo varnost svojih otrok?

Veliko, največ od vseh. Morda ne bo odveč nekaj nasvetov:

  1. Otrok naj gre v šolo pravočasno, da ne bo hitel.
  2. Oblecite ga v svetla oblačila, ki so v prometu bolj opazna.
  3. Prepričajte ga, da sme prečkati cesto le na mestu, kjer je to varno, čeprav je pot v šolo nekoliko daljša.
  4. Naučite ga, da se bo na cesti obnašal tako, kot se mora. Pri tem skušajte na otroka gledati z očmi avtomobilista. Naučite ga, da bo, preden stopi na prehod, visoko dvignil roko kot znak, da želi prečkati cesto. To naj naredi tudi takrat, ko je prisiljen prečkati cesto zunaj prehoda. Največ nesreč se zgodi zato, ker voznik domneva, da otrok ne bo stopil na cesto.
  5. Večkrat pojdite z otrokom do šole po najbolj varni poti in ga sproti poučite o vseh nevarnostih.
  6. Če hodi v prvi ali drugi razred, naj obvezno okoli vratu nosi rumeno rutico kot znak avtomobilistom, da gre za otroka, ki je posebej ogrožen.
  7. Če mora v šolo ali iz šole v mraku, naj nosi v roki vsaj kresničko. To je odsevnik, ki odbija svetlobo žarometov in ga avtomobilisti že od daleč opazijo.
  8. Otroci, ki se v šolo vozijo s kolesom, naj vozijo po varnejših poteh in upoštevajo prometne predpise.

To je le nekaj temeljnih pravil za starše. Otrok se mora marsikaj naučiti, da iz cestne zmede odnese celo kožo. In večino tega ga morate naučiti starši. Te odgovornosti vas ne bo odrešil ne policist ne prometna vzgoja v šoli.

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost