Učenci 1. razreda smo se naučili skakati gumitvist, točno tako, kot so skakale naše mamice, ko so bile naših let. Da se boste lažje spomnili potek skakanja gumitvista: če se igro igrajo trije igralci, dva gumitvist držita, eden pa skače. Ko igralec, ki skače, uspešno opravi nalogo, se igra oteži. Če mu naloge ne uspe opraviti, naredi napako in je tako »fuč«, ga zamenja eden od igralcev, ki drži gumitvist. Če se otroci gumitvist igrajo v parih, se lahko dogovorijo tudi za popravljanje. Tako tisti od para, ki je nalogo uspešno končal, lahko popravi napako svojega soigralca. Stopnje v igri so razporejene od lažje k težji:

  1. V osnovni postavitvi, v kateri stojimo v razkoračeni stoji, imamo lahko tudi do deset stopenj: višina pri gležnjih, pod koleni, nad koleni, pod zadnjico, v pasu, pod pazduho, ob vratu, z rokami v višini vrha glave, nekateri pa se igrajo celo še višje, tako da roke še malo iztegnejo nad glavo. Pri višinah, višjih od pasu, se igralci običajno dogovorijo, da se sme gumitvist tudi nižati z roko.
    Kako bomo skakali, pa ne določamo le z višino gumitvista. Pomembno je tudi, kakšen je razmak med obema elastikama.
  2. Pri drugi stopnji imata otroka, ki držita gumitvist, nogi skupaj, pri višini gumitvista, višji od kolen, pa se otrok, ki drži gumitvist, rahlo zasuče, tako da stoji pod kotom 45 stopinj glede na osnovno postavitev.
  3. Pri tretji stopnji  je gumitvist zataknjen le okrog ene noge oziroma se ga drži tako, da so igralci obrnjeni za 90 stopinj glede na začetni položaj, torej čisto postrani.
  4. Najtežja stopnja je tista, pri kateri otroka, ki držita gumitvist, z rokami elastiko enakomerno tudi treseta, tako da ta ves čas valovi.

Variacije iger so od kraja do kraja zelo različne, tule je le ena najbolj znanih, gotovo se je spomnite:
recitiramo in skačemo:
USA (Skočiš z vsako nogo na eno stran ene elastike.)
USA (Skočiš sonožno, tako da imaš med nogami drugo elastiko.)
USA (Ponoviš prvi USA.)
SA (Ponoviš drugi USA.)
PIPI (Sonožno skočiš na sredino med obe elastiki.)
DUGA (Sonožno skočiš tako, da imaš obe elastiki med nogami.)
ČARA (Z obema elastikama med nogami skočiš tako, da se obrneš za 180 stopinj, gumitvist je ovit okrog nog.)
PA (Skočiš nazaj na izhodišče zunaj obeh elastik, nogi v zraku odpleteš.)

Zapisala Mateja Vodenik Pangeršič

 

(Skupno 5.875 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost