ŠOLSKA PREHRANA

 

Eden izmed glavnih dejavnikov krepitve in varovanja zdravja je zdravo prehranjevanje, zato moramo posamezniki uživati zdravo, uravnoteženo prehrano. Zdrava, uravnotežena prehrana je pomembna predvsem pri otrocih in mladostnikih, saj to pozitivno vpliva na njihovo zdravje v tem življenjskem obdobju in v tudi v prihodnjih, saj se njihove prehranske navade šele oblikujejo.

Zavedamo se, da se prehranske navade, kot tudi okusi in stališča posameznikov razlikujejo, vendar prehrana vpliva na naše zdravje in kakovost življenja, zato je pomembno vsak vzgojno-izobraževalni zavod poskrbi za čim bolj optimalno šolsko prehrano v skladu s smernicami zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

Uravnotežena, zdrava prehrana temelji na priporočilih o fizioloških potrebah posameznika po energiji in hranilih, ki se razlikujejo glede na življenjska obdobja, spol in življenjske sloge. Poznavanje in upoštevanje priporočil o zdravem prehranjevanju je pomembno, saj  pomagajo pri pravilnih prehranskih odločitvah in boljših prehranskih navadah. Zato se bomo še naprej trudili z različnimi vzgojno-izobraževalnimi dejavnostmi in projekti, pozitivno vplivati na prehranske izbire otrok in zdrav način prehranjevanja. Če so posamezniki ozaveščeni o zdravem prehranjevanju, varujejo svoje zdravje in zmanjšajo tveganje za nastanek bolezni.

Šolska prehrana je namenjena učencem in delavcem šole. Pripravlja se v šolski kuhinji z upoštevanjem HACCP sistema. Jedilnike za šolsko prehrano pripravlja organizatorka šolske prehrane Anja Prkič.

Na šoli pripravljamo naslednje obroke: dopoldansko malico, kosilo, popoldansko malico za otrok vrtca ter dietno prehrano po priporočilu zdravnika. Potrebno je potrdilo o medicinsko indicirani dieti za otroka. Potrdilo o medicinsko indicirani dieti za otroka prejmejo starši ali skrbniki in ga predložijo vzgojno-izobraževalnemu zavodu ob ugotovljeni bolezni in vsakokratni spremembi ali prenehanju diete. Potrdilo lahko velja: 1. trajno (npr. pri boleznih, kot je celiakija) – potrdila ni treba obnavljati, 2. začasno (npr. pri alergiji na kravje mleko ali jajce) – potrdilo je treba obnavljati vsaj enkrat letno, 3. do pregleda pri specialistu z dodatnimi znanji iz ustreznega področja – potrdilo velja največ 6 mesecev.

  1. novembra 2023 bomo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že trinajsti Tradicionalni slovenski zajtrk.

Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk naj za otroke postane poseben praznik. Osrednja tema, ki jo bomo tokrat posebej izpostavili, je kruh. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«

Šolska shema je ukrep Skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Sadje in zelenjava sta skupini živil, ki sta nujno potrebni, da jih vključimo v del vsakdanje uravnotežene prehrane vsakega posameznika. Pomembna sta zato, ker z uživanje tako sadja, kot tudi zelenjave pozitivno vplivamo na svoje počutje in zdravje. Spadata med biološko visoko vredna živila, saj sta bogata z antioksidanti, vitamini, prehransko vlaknino, elementi in veliko drugimi zaščitnimi snovmi. Znižujeta energijsko vrednost obrokov, saj vsebujeta veliko vode in prehranske vlaknine in s tem pripomoreta, da lažje ohranjamo priporočeno telesno maso. Zavedali naj bi se, da v uravnoteženi prehrani med pomembna živila zaradi visoke hranilne in biološke vrednosti uvrščamo mleko in mlečne izdelke, ki vsebuje življenjsko pomembne esencialne aminokisline in predstavlja bogat vir beljakovin. Poleg tega so v mleku in mlečnih izdelkih vitamini A, D, E in K in kalcij. Zaradi vpliva na gostoto kostne mase in s tem posledično preprečevanje nastanka osteomalacije in osteoporoze naj bi posamezniki vseh starostnih skupin užili zadostne količine mleka oziroma mlečnih izdelkov.

Zato je bistveno, da otroci in mladostniki oblikujejo pozitiven odnos do sadja, zelenjave ter mleka in jih tudi uživajo v zadostni količini. Ker se v šoli zavedamo pomembnosti tega, smo se vključili, da sodelujemo v »ŠOLSKI SHEMI« EU.

Anketa o šolski prehrani za 2018: Povezava na spletno anketo o zadovoljstvu s šolsko prehrano.
(Skupno 544 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost