V petek, 7.6. 2024, je imel 2. razred Tehniški dan, Bilo je nekoč. V ta namen smo se odpravili na kmetijo g. Zdenka Bratuša, da vsaj malo podoživimo življenje in delo, kot so ga poznali nekoč.

 Že ob samem prihodu so nas na vrhu hriba pričakale grablje in posušena trava oz »krma« kot so temu rekli nekoč. Treba je bilo poprijeti za delo, saj se krma ne bo sama obrnila. Učenci so hitro prijeli vsak svoje grablje ali vile in se podali na travnik. Z veseljem so pomagali gospodarju in obračali krmo. Po končanem delu sta nas pri hiši že čakali gospodinji, ki sta nam pripravili hladen napitek, saj smo bili od težkega dela zelo žejni. Po okrepčilu pa je bilo ponovno potrebno poprijeti za delo. Fanta in nekatera dekleta so mleli koruzo iz katere sta nam gospodinji skuhali koruzne žgance. Ostala dekleta pa so izdelale domače maslo, ki smo ga z velikim užitkom namazali na domači kruh in ga s slastjo pojedli. Ko je bila koruza zmleta in žganci kuhani smo sedli za mizo in se do sitega najedli koruznih in ajdovih žgancev, zabeljenih z ocvirki. Vmes smo tudi zaplesali ljudski ples, Ob bistrem potoku je mlin ter zapeli nekaj ljudskih pesmi ob spremljavi harmonike. Preden smo zapustili kmetijo Bratuša, smo si na podstrešju ogledali domači muzej starih predmetov. Ob koncu dneva smo veseli in polni novih vtisov odšli proti šoli.

Učenci 2. razreda skupaj z razredničarko se družini Bratuša iskreno zahvaljujemo za povabilo in gostoljubje, ki smo ga bili deležni. Zahvaljujemo se tudi za vse domače dobrote in pridobljene delovne izkušnje, saj smo ta dan resnično uživali in se ob delu tudi veliko naučili.

Iskrena hvala!

Učenci in razredničarka 2. razreda

 

(Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost