Dandanes se ogromno govori o različnih čustvih, največkrat o veselju, žalosti. A kje je strah, jeza, navdušenje, hvaležnost, …? Velikokrat se poudarja, da ne smemo biti jezni, besni oz. tega pokazati pred drugimi.

Skupaj s starši smo se dotaknili čustva JEZE, ki je intenziven občutek nezadovoljstva. Sproži se, kadar menimo, da je druga oseba neupravičeno/samovoljno okrnila naše vrednote ali pravice. Gre za čustvo, ki nas usmerja v ravnanje, ukrepanje.

Vsi navzoči smo se zbrali pred šolo ter se v lepem vremenu odpravili proti vzpetini Kugel, kjer smo se na prelepi jasi udobno namestili in prisluhnili pravljici Kako premagam jezo (Nanna Neβhöver).

Opica Vim je bil zelo jezen. Vsak ima kdaj slab dan! Pri Vimu je že zjutraj šlo vse narobe. Najprej je bil utrujen, da je komaj odprl oči. Potem mu je mama ponudila napačen zajtrk. Za povrh mu je padla banana na tla. Jeza v njem je rastla in rastla. Na srečo v džungli živi še veliko drugih živali (tigrica, gorila, slonica, krokodil, leopard, tapir), ki zelo dobro poznajo to neprijetno čustvo in so mu poskušale pomagati z različnimi nasveti. Predlagale so tuljenje, bobnanje po prsih, topotanje z nogami, tek, tresenje najdebelejše palme. Joj, ampak zadnji nasvet ni bil najboljši, saj mu je na glavo padel debel kokos in jeza je spet bila tu. Zdaj pa je res imel vsega dovolj in je besen odcepetal domov. Ko je želel splezati na drevo, ga je ustavil jezen lenivec. Vim je ugotovil, da je lenivec veliko bolj jezen od njega. Razmišljal je, kaj mu naj svetuje, nakar se je domislil krepkega žgečkanja. Vim je prijazno požgečkal lenivca, da se je le-ta rahlo nasmehnil. Na ta način sta se oba počutila bolje in postala prijatelja.

Otroci so preko pravljice spoznali, da ni nič narobe, če občutimo jezo in da se je da premagati na različne načine, sami ali s pomočjo staršev, bratov in sester, starih staršev, prijateljev.

Naš popoldan smo zaključili s pohodom okrog vzpetine Kugel proti šoli. Na koncu so si otroci odnesli domov obešanko za vrata – »jezni znak«, katerega so si doma izrezali. Uporabili ga bodo lahko v primeru jeze ali ko si bodo samo zaželeli žgečkanja najbližjih. Fotografije na ogled v galeriji.

Zapisala: Mihaela Plemenič, dipl. vzg.

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost