Združeni narodi so 21. september razglasili za mednarodni dan miru, saj želijo pozvati vse narodnosti, da odpravijo vsakodnevno sovražnost in si prizadevajo za mirno reševanje sporov.  ZN na ta dan pozovejo k odložitvi orožja, z namenom, da se med ljudmi razširi vest o tem, da obstaja alternativa vojni in nemirom, ter da je možen tudi svet, v katerem vlada mir.

Vsak človek poskuša doseči mir v svojem življenju. Iščemo ga najbolj takrat, kadar vlada nemir, pa najsi bo to kot vojna ali kot naš, notranji nemir. Svet nam na mnoge načine govori, kako doseči mir. To lahko vidimo preko številnih religij, na svetu. Vse te religije so različne poti, po katerih ljudje skušamo doseči mir.

Delati za mir pomeni aktivno si prizadevati za to, da bi ljudje živeli varno, srečno in polno.

Živeti v miru, brez strahu, nikomur vračati hudega s hudim, pač pa z dobrim. Mir ni dar, ampak je naloga vseh. Mir torej lahko dosežemo samo s skupnimi močmi. Naj bo mir naša prioriteta in naša strast. Zavežimo se storiti več, kjerkoli in na kakršenkoli način. Tako bo vsak dan miru.

Dnevi sajenja dreves ENO je akcija, ki traja od leta 2004, ko so se v majhni Finski vasici zavezali, da bodo posadil 100 milijonov dreves do leta 2017. Skupaj se je posadilo več kot 30 milijonov dreves. Tudi naša šola vsako leto sodeluje v tej kampanji. Letos so drevo posadili predstavniki šolske skupnosti ter otroci iz vrtca. Pri sajenju so se jim pridružili tudi ostali učenci, učitelji ter delavci šole. Posadili smo češnjo, saj se nam je lansko drevo miru, posušilo. Ostala naša drevesa miru nam ponujajo sočne sadeže ali dajejo obilno senco ob vročih dneh.

Zapisala: Petra Starovasnik Dumić

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost