Tudi jesen v letošnjem šolskem letu je zaznamovana z lepo izkušnjo Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Tradicionalni slovenski zajtrk  poteka na dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo 19. novembra 2021. Letošnji je že enajsti.
Leto 2021 je razglašeno kot mednarodno leto sadja in zelenjave, zato letošnji redni Tradicionalni slovenski zajtrk poteka pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«
Na ta dan otroci vrtca in učenci šole zajtrkujejo hrano iz lokalnega okolja in pozornost posvečajo vsebinam projekta. Tradicionalni zajtrk vsebuje kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Tudi naša šola je na jedilnik za mesec november uvrstila »Slovenski tradicionalni zajtrk« : domače maslo, domač med, domače mleko, domače jabolko. Vsa živila so slovenskega porekla. Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati otroke in šolajočo mladino ter vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost:o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,

  • opomenu in prednostih lokalno pridelanih in predelanih živil domačega izvora,
  • opomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje,
  • pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo ter,
  • pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Na šoli smo pripravili manjšo razstavo na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Pomembno je, da se že v otroštvu in mladosti spoznamo in poučimo pomenu zdravih živil, predvsem tistih, ki jih pridelamo doma oziroma pomena hrane iz lokalne bližine. Iz zdravstvenega vidika se priporoča uživanje sezonske hrane iz lokalnega okolja, saj je takšna hrana običajno bolj dozorela in ima višjo biološko (hranilno) vrednost.
Otroke vrtca in učence nižjih razredov šole pa vsako leto obiščejo negovski čebelarji, ki otrokom in učencem predstavijo pomen čebel in čebelarske pripomočke. Vedno so navdušeni in morda bo med njimi kakšen bodoči čebelar. Zahvaljujemo se gospodu Krambergerju in gospe Rojko za obisk in za  podarjeni med.
Fotografije so na ogled v galeriji.

Dan slovenske hrane bi moral biti prav vsak dan!

Koordinatorica: Mateja Vodenik Pangeršič

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost