11. junija 2021 smo si pripravili »nadomestni« Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga lani na dan slovenske hrane ni bilo možno izvesti zaradi epidemioloških razmer. Takrat je bil dogodek izveden od doma, v okviru družin. Letošnje leto pa bo zaznamovano z lepo izkušnjo, da so otroci našega vrtca in učenci naše šole v poletnem času doživeli nadomestni zajtrk.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je namreč podalo pobudo šolam, vrtcem in zavodom za vzgojo in izobraževanje otrok, naj letos kar dvakrat povežejo podeželje z našimi najmlajšimi. Pobuda je nastala z namenom, da se izpolni višji namen zajtrka – izobraževanje in ozaveščanje otrok in mladostnikov o pomenu zajtrka ter pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Del dneva je bil namenjen ozaveščanju od zrnja do kruha, od čebele do medu in sadja ter od zajtrka do zdravega življenjskega sloga, hkrati pa so otroci vrtca in učenci šole radostno dočakali, da so sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka – kruh, maslo, med, mleko ter jabolko – užili v družbi svojih vrstnikov.
Mateja Vodenik Pangeršič – vodja projekta TSZ, OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova