V letošnjem šolskem letu smo izvedli šolski parlament malo drugače. Ker se nismo smeli vsi razredi zbrati na enem mestu, so učenci od 4. od 9. razreda debatirali preko Zoom konferenc ali znotraj svojega oddelka. Nekateri so opravili zelo veliko aktvivnosti, nekateri malo manj, ampak vsi so se pogovarjali o poklicih in karieri. V mesecu septembru smo v okviru Šolske skupnosti potrdili akcijski načrt, ki vsebuje aktivnosti, ki jih izvajamo do konca šolskega leta. Gre za izboljšave na področju karierne orientacije, ki so jih učenci na Otroškem šolskem parlamentu predlagali v prejšnjem šolskem letu ter potrdili v okviru Skupnosti učencev šole. Te izboljšave so naslednje: medvrstniško druženje po vertikali – spoznavanje poklicev na zabaven način, predstavitev poklicev s strani staršev (1. do 5. razred), obiski podjetij, tržnic srednjih šol (7. – 9. razred; oboje letos izvedeno le s pomočjo spletnih predstavitev), iskanje informacij o perspektivnih poklicih, dodatne dejavnosti (Fundacija Prizma; 5. do 9. razred, razredne ure s svetovalno delavko – 8. in 9. razred). Vse dejavnosti so beležili oz. okumentirali učitelji. Precej teh dejavnosti je bilo opravljenih kar v času dela na daljavo (predstavitve poklicev staršev, medvrstniška druženja – uganke o poklicih, debate, iskanje informacij, obiski spletnih strani šol in podjetij). V okviru debate med dvema razredoma smo pridobili tudi nekaj predlogov za temo šolskega parlamenta v naslednjih dveh letih in sicer: razvijanje finančne pismenosti, skrb za okolje ter skrb za zdravje.

Naj posebej omenimo 4. in 5. razred. Učenci so dejavnosti, ki so jih opravili v okviru oddelčnega skupnosti ter pouka družbe in slovenščine, predstavili eden drugemu v telovadnici še zadnji dan pred velikonočnimi prazniki. Povedali so, da so se preko spleta o poklicih pogovarjali s starši ter z učenci drugih razredov. Starši so jim predstavili različne poklice (veterinar, zidar itd.). Učenci so raziskovali in prestavili svoje interese, ki pridejo prav za nek poklic, zapisali so svoje življenjepise (kot da so že odrasli), izvajali govorne nastope o poklicih. Petošolci so zaigrali igrico, kjer so predstavili poklic “organizator”. Za naslednje šolsko leto pa si želijo pogovora o naravi in živalih, varovanju zdravja in okolja ter o težavah mladostnikov.

Medobčinski parlament, ki ga je letos gostila Osnovna šola Kajetana Koviča Radenci, je prav tako potekal preko spleta. Učenci so se pogovarjali o poklicih v delavnici, ki jo je pripravila Fundacija Prizma, izvolili pa so tudi delegate za Pomurski šolski parlament. Naša predstavnica je Tija Bračič iz 8. razreda.

Nekaj fotografij si lahko ogledate v galeriji.

Zapisala: Mateja Šajhar

(Skupno 125 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost