Spoštovani starši!

Tole sporočilo je namenjeno kot pojasnilo v zvezi z nošenjem mask. Zahvaljujem se vsem vam, ki spoštujete ukrepe za varovanje svojega zdravja in zdravja otrok in tudi zdravja vseh, ki prihajajo v stik z vami.
Vendar pa v zadnjem tednu ravnatelji doživljamo pritiske s strani posameznih staršev glede nošenja mask za učence od 6. do 9. razr­­eda znotraj mehurčka. Glede na to, da tudi po spletu krožijo in se vam ponujajo v uporabo dopisi, ki bi naj sloneli na pravni podlagi, je MIZŠ ponovno poslalo okrožnico, v katerih podaja dodatno pojasnilo glede nošenja mask.
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport glede uporabe zaščitnih mask zaupa strokovni presoji strokovne skupine Ministrstva za zdravje in predstavnikom NIJZ, ki uporabo zaščitnih mask (poleg umivanja rok in fizične razdalje) izpostavlja kot enega najbolj učinkovitih ukrepov za preprečevanje širjenja COVID-19.
Upoštevati je namreč potrebno, da je odlok zavezujoč predpis, izdan na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih in da lahko kršitev odloka pomeni prekršek. Ne glede na to, kakšno in čigavo pravno mnenje nam kot starši glede obveznosti nošenja mask posredujete, je dejstvo, da je odlok predpis, ki ga je potrebno upoštevati, dokler velja oziroma dokler Ustavno sodišče ne ugotovi, da je nezakonit oziroma neustaven.

Zato vas kot ravnateljica šole ponovno seznanjam z vsebino odloka, ki je v priponki. Poglejte na 2052. stran, kjer je zapisano, da je nošenje maske od 6. do 9. razreda obvezno tudi znotraj matičnega razreda.  Nošenje zaščitne maske je nujen in učinkovit ukrep, ki ga je predlagala strokovna skupina Ministrstva za zdravje. Obveznost nošenja mask je določil odlok, ki ga je sprejela Vlada. Jaz  kot ravnateljica, ki sem poslovodni in pedagoški vodja šole, ne morem presojati strokovnih ukrepov, ki jih predlaga zdravstvena stroka. Edini razlog, ki je lahko opravičena izjema od obveznosti nošenja mask, je zdravniško potrdilo, iz katerega izhaja, da otrok iz zdravstvenih razlogov ne sme nositi maske.
Če posamezni starši tega pojasnila še vedno ne boste sprejeli, sem dolžna, predvsem zaradi varovanja javnega zdravja, o tem podati obvestilo Inšpektoratu RS za šolstvo in šport, ki na podlagi 46. a členom Zakona o nalezljivih boleznih na področju vzgoje in izobraževanja izvaja nadzor nad ukrepi iz 39. člena istega zakona. Nadaljnje postopke bo v zvezi s tem izvedel Inšpektorat RS za šolstvo in šport.

Zahvaljujem se vam za razumevanje in upam, da bo epidemiološka slika enkrat tudi taka, da bomo lahko vsi brez mask.

Ravnateljica: mag. Slavica Trstenjak

Uradni list RS

(Skupno 150 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost