Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?

Seveda je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes (Don Kihot …) in William Shakespeare (Romeo in Julija …). V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil  23. april  za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Z idejo in geslom prireditve »Podarimo knjigo«  se 23. april uvaja kot dan podarjanja knjig.

Tudi naša šola se je prijavila na 8. Unesco projekt  gimnazije Ledina z naslovom MENJAJ BRANJE IN SANJE.

V projektu lahko sodelujemo z izmenjavo knjig,  opremljenih s posvetili, mislimi ali citati.

Glavni cilj projekta je vzbuditi večje zanimanje za branje in knjigo med mladimi, želimo izboljšati medsebojno sporazumevanje, razvijati odgovornost do sočloveka, krepiti medgeneracijsko spoznavanje in učvrstiti povezovanje med posamezniki. Pomembno je tudi spoznanje, da nam knjige podarjajo intimen čas samo zase.

Glede na letošnjo situacijo predlagam, da izvedemo letošnji projekt,  na ustrezen/prilagojen način, in sicer si knjige izmenjamo po pošti. Lahko se dogovorite po telefonu, s kom si boste izmenjali knjigo, lahko pa preprosto nekoga presenetite in ga razveselite s poslano/podarjeno knjigo. Sodelujejo lahko in so potencialni obdarovanci tako  učitelji, starši, sorodniki, učenci sosednjih šol, otroci iz  vrtca  ter drugi zainteresirani posamezniki iz našega  okolja (npr. starostniki iz bližnjih domov upokojencev …).

Ob tej priložnosti tudi svetujem, predlagam, da v družinskem krogu izvedete bralni maraton kot popoldan/večer/noč branja, tako kot si boste zamislili/organizirali sami.

Zaželjene so fotografije z izmenjave knjig (fotografirajte poslano, podarjeno knjigo s citatom, posvetilom), maratona branja, kratka poročila od katere dejavnosti, ki bodo podlaga za uradno poročilo na sodelovanju v letošnjem Unesco projektu.

Prosim, da gradivo pošljete na elektronski naslov vodje projekta na naši šoli, učiteljici Majdi ROJKO (majda.rojko@os-negova.si).

NAJ ŽIVE KNJIGE – NAŠE PRIJATELJICE!

(Skupno 220 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost