Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote. Že leta 1976 je Organizacija združenih narodov za svetovni dan hrane razglasila 16. oktober. Glavni namen je ozaveščanje globalne in lokalne javnosti z dejstvom, da po svetu še vedno živi veliko ljudi v pomanjkanju te osnovne dobrine. Doseganje odpravljanje lakote ne pomeni samo spoprijemanja z lakoto, ampak tudi prehranjevanje ljudi ob ohranjanju planeta. Letos WFD poziva k ukrepanju različnih sektorjev za zdravo in trajnostno prehrano, fizično dostopne in cenovno dosegljive za vsakogar, vsepovsod. Hkrati tudi pozivajo, naj razmislimo o tem, kaj jemo. Izbirajmo zdravo, lokalno pridelano hrano. Ozirajmo se za oznakami in berimo deklaracije.Kaj lahko storimo sami?
Jejmo zdravo, polnovredno hrano.
V zadnjem času smo dramatično spremenili svoje prehranjevalne navade, kar lahko pripišemo globalizaciji, urbanizaciji in povečanju prihodkov.
Izogibajmo se nezdravi hitri hrani.
Preverimo podatke o živilih in berimo deklaracije.
Spoštujmo hrano, pridelovalce in predelovalce hrane in naš planet.
Prav je, da se zavedamo, da je Slovenija ena izmed redkih držav, ki ima organiziran sistem prehrane otrok in mladostnikov. Ta organiziran sistem prehrane je urejen na nivoju države in je tudi uzakonjen. Zato ima šola pomembno vzgojno in izobraževalno vlogo pri razvijanju zavesti o zdravi prehrani, zdravih prehranjevalnih navadah, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa do sebe in svojega zdravja.
Učenci 1. in 6. razreda smo družno razmišljanji in se pogovarjali o pomembnosti prehrane in prehranjevanja, čemur je tudi posvečen SVETOVNI DAN HRANE – 16. OKTOBER. Fotografije so na ogled v galeriji.

Zapisala učiteljica 1.razreda Mateja Vodenik Pangeršič

(Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost