“PO JUTRU SE DAN POZNA”
Na mizi je mleko, med, maslo, kruh in jabolko.

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane in ga vsako leto obeležujemo tretji petek v novembru. Projekt izvajamo z namenom, da pri učencih izboljšamo zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru Sistema javnega naročanja spodbujamo aktivnosti zagotavljanja hrane pridelane v lokalnem okolju. Zato so bila vsa živila v našem zajtrku pridelana oziroma predelana v Sloveniji. Mleko, kruh in jabolka so nam pripeljali s kmetije, med so pridelale čebele iz šolskega čebelnjaka, maslo so v mlekarni izdelali iz slovenskega mleka.
Z uživanjem lokalno pridelane hrane izboljšujemo svoje zdravje, saj ima hrana iz lokalnega okolja več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost, pa tudi okusnejša je. Zavedamo se, da je naše zdravje na daljši rok možno ohraniti le s pravilno prehrano in primerno telesno aktivnostjo. Pomembno je, da s tem osveščamo že naše najmlajše otroke, ki nato svoje navade ohranjajo tudi v kasnejših letih. Z zajtrkom že zjutraj zagotovimo telesu dovolj energije za dobro delo in igro ter učinkovito razmišljanje, sočasno pa zagotavljamo dovolj gradbenih snovi, pomembnih za zdravo rast in razvoj. Za uspešno delo v šoli je pomembno, da zajtrkujemo še pred začetkom prve šolske ure. Zajtrk predstavlja energijo tako za telesno kot miselno dejavnost. Dnevno bi moral vsak šolar zaužiti tri glavne obroke in vsaj eno ali dve malici. Obroki pa morajo biti čim bolj kakovostni z dovolj zelenjave in sadja, čim manj sladkorja in zdravju škodljivih maščob.

Ob različnih dejavnostih smo posebno pozornost namenili pomenu zdravega zajtrka in rednega zajtrkovanja, zdravi prehrani ter telesni dejavnosti za zdravje. Z zajtrkom in hrano nasploh sta povezana tudi bonton in pravilno oz. lepo obnašanje pri mizi ter navajanje učencev na kulturo uživanja zdrave hrane. Ob tem so si učenci sami pripravili pogrinjek za zajtrk, ter obnovili znanje vedenja, ki sodi za mizo in pravilne uporabe jedilnega pribora. S tem smo naredili zajtrk še bolj privlačen. Zajtrk smo popestrili s primerno glasbo in pesmijo šolskega pevskega zbora.

Fotografije najdete v galeriji.

Zapisala Mateja Vodenik Pangeršič, vodja projekta TSZ 2018

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost