V zadnjem času aktualna problematika beguncev in migrantov, ki smo ga občutili tudi v Sloveniji kot prehodni državi do njihovih ciljih domov v severnejših državah Evrope, se je dotaknila tudi nas Slovencev. Znani smo kot manj odprti za tujce, smo ksenofobični in bojimo se sprejemati medse ljudi, ki imajo drugačno kulturo, vero, prepričanje. Otroci so veliko bolj prizanesljivi. Tudi knjiga NK Svoboda Ž.X. Gombača pripoveduje je iskrenem prijateljstvu Sibe iz Sirije in Aneja iz Slovenije, ki sta se slučajno srečala v Grčiji, storila vse, kar je v njuni moči, da sta se končno srečala in skupaj združila moči kot odlična igralca nogometa. Prijateljstvo pri mladih ne pozna meja.  Nekateri izmed teh beguncev so ostali tudi pri nas in mladim v zadnjem triletju je bilo skozi predstavo in delavnice na njim razumljiv in čuteč način predstavljena problematika tujcev, ki se znajdejo nemočni v tujem svetu.

”Na tem projektu sem se naučila, da so vsi ljudje enaki, ne glede na raso, spol, vero…” – Alenka 7.razred.

”Vsako leto nas presenetite in pokažete, da so lahko tudi odrasli zakon.” – Amanda, 8. Razred.

”Delavnica me je naučila, kako biti strpen in mi je vsaj malo spremenila mnenje o migrantih in beguncih.” – Samuel, 9.razred

To so le nekateri utrinki iz obiska Ekološko-kulturnega društva za boljši svet na Osnovni šoli dr. Antona Trstenjaka v Negovi 3.5.2017. Obiskali so nas v okviru projekta Kar boli svet, boli tudi mene! ; ki je nastal na pobudo Urada vlade RS za komuniciranje, ki je projekt tudi sofinanciral. V njem je glavni namen doseči in promovirati bolj strpno in odprto  družbo z razumevanjem in sprejemanjem različnih etničnih manjšin, migrantov in beguncev.

Člani Društva za boljši svet, naši dolgoletni izvajalci  in sodelavci pri različnih obšolskih programih, so se tudi tokrat potrudili ter za učence predmetne stopnje pripravili delavnice in vzgojno gledališko predstavo. V okviru projekta nastajajo nova didaktična orodja za delo z mladimi kot so npr. pesem in video spot projekta, nagradni natečaj, orodja za spletno komuniciranje. Za vse, ki vas podrobneje zanima projekt, si lahko več o njem preberete na:

www.karbolisvet-bolitudimene.forbetterworld.si in www.facebook.com/karbolisvetbolitudimene/

S celotnim projektom so bili navdušeni tako učenci kakor tudi strokovni delavci.

S. T. iz OŠ dr. A. Trstenjaka Negova

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost