LOGONaša šola se je priključila festivalu učenja, in sicer pobudi Radi pišemo z roko.
ZAKAJ je pisanje z roko pomembno?
Razvoj informacijske tehnologije in prevladujoča uporaba računalnika v pisnem komuniciranju je privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih razvijamo s pisanjem z roko. Napisati eno stran z roko predstavlja pravi fizični napor. Učitelji opažajo in mladi poudarjajo, da skoraj ne znajo več pisati z roko, njihove kretnje so toge, neizdelane, nerodne. Tudi veliko večino osebnih sporočil, npr. čestitk za rojstni dan, zahval ali pohval, izrazov sožalja, pošiljamo in prejemamo preko e-pošte. E-pošta ima moč množičnega, poceni, pa tudi neosebnega komuniciranja. Z enim klikom lahko pošljete sporočilo več stotim prejemnikom.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. Spretnosti razvijamo z vajo. To velja tudi za spretnosti pisanja z roko. Znano je, da možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, bolj strnjeno, imajo več idej in dolgotrajnejšo pozornost.

KAJ želimo doseči s pobudo?

  • Ozavestiti mlajše in starejše  o pomenu pisanja z roko.
  • Spodbuditi pisanje z roko, ne le z računalnikom.
  • Vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko.
  • Poudariti pomen razvoja individualnosti. Pisava vsakega človeka je neponovljiva.
  • Spodbuditi razvoj fine motorike. Vaja dela mojstra.
  • Spodbuditi izražanje spoštovanja in naklonjenosti. Pisanje z roko je bolj osebno.

Na šoli bodo v sklopu pouka potekale različne dejavnosti, akcijo pa bomo obeležili 19. maja 2016.
V akciji lahko sodelujejo vsi učenci in delavci šole, krajani in tudi vi, spoštovani starši. Zbiramo rokopise, stara pisma in razglednice. Vabimo ustvarjalce, ki uporabljajo svinčnik in papir v fazi oblikovanja idej; vse iz naše okolice, da podprete pobudo in napišete nekaj povedi ter se podpišete.

Pišem, torej sem!

Jerica Golob Peterka

 

(Skupno 148 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost